meniu plante


ROSTOPASCA 

 

Observatii

Denumire

Chelidonium majus

 

Descrirere

Ramurile si tulpinile se recoltateaza fara radacini si partile lemnoase ale tulpinilor; Planta prezinta frunze verzi sensibile la pipait ( se inmoaie repede) . Florile sunt de culoare galbena ( patru petale). Dupa taiere apare imediat sucul plantei de culoare galben pana la portocaliu-brun.

Se pot utiliza si adacinile si rizomii ; rizomii si radacinile pot fi chiar mai bogate in alcaloizi.


 

Substante

Alcaloizi :

- chelidonina,

- homochelidonina,

- oxichelidonina, - mezoxichelidonina,

- cheleritrina, - sanguinarina;

- coptizina si tetrahidrocoptizina,

- berberina;

- protopina

- alfa, beta-alocriptopina.

Rezine, ulei volatil. substante de natura flavonoidica si saponozide.

 

Recomandari

Alcaloizii in special chelidonina si homochelidonina au actiune similara morfinei, fiind deprimante ale miocardului, au actiune sedativa si narcotica asupra centrilor nervosi superiori. Relaxeaza musculatura neteda a vaselor mari si in special a coroanelor; asupra respiratiei au actiune usor stimulatoare.

Sanguinarina are actiune excitanta asupra centrilor medulari.

Cheleritrina are proprietatea de a cobori presiunea arteriala si stimuleaza peristaltismul intestinal si contractiile uterine.

Pe langa actiunile majore, extractele totale din aceasta planta au remarcabile efecte antibiotice pe un mare numar de germeni patogeni.

Sanguinarina, s-a dovedit a avea efecte antitumorale de tip colchicinic.

Extractele apoase sau slab hidroalcoolice din planta au si actiune coleretic-colagoga, fapt cunoscut in medicina populara din timpuri stravechi, fiind utilizate in afectiunile hepato-biliare, colecistopatii si in ciroza hepatica initiala.Sub forma de ceai sau tinctura se foloseste ca adjuvant in tratamentul diferitelor afectiuni ale pielii, herpesului, negi, bataturi, psoriazis, ulceratii.

Chelidonina diminueaza tonusul musculaturii netede intestinale, uterine, bronchiale si a altor organe, avand in aceasta directie actiune antispastica de tipul papaverinei, prezentand totodata avantajul unei toxicitati mai reduse.

Precautii

Sucul plantei poate fi iritant pentru piele si ochi.

Supradozarea provoaca intoxicatii.