inapoi

LEMN DULCE
Observatii

Denumire

Glycyrrhiza glabra

In scopuri medicinale se recolteaza partile subterane, rizoamele si radacinile.

Descriere

Are aspect de subarbust ce creste spontan, dar si in cultura.Planta inalta pana la 150 cm, cu tulpina dreapta si putin ramificata. Frunzele sunt lungi pina la 20 cm compuse din mai multe foliole mai mult ovale . . Florile sunt mici, violet . Caliciul este scurt, avand 5 sepale unite intre ele si acoperite cu peri glandulosi. Fructul este o pastaie dreapta, lunga de 15-20 mm si lata de 4-6 mm. Suprafata pastaii este neteda, de culoare bruna.

Radacina groasa cu numerosi rizomi subterani, galbeni la interior si cu gust dulce. Din acesti rizomi cresc tulpinile aeriene.Infloreste in lunile iunie si iulie.

Prefera solurile nisipoase sau nisipo-lutoase.Recoltarea radacinilor se face in lunile martie- aprile sau septembrie-octombrie la plante de circa 3-4 ani

In flora spontana este putin raspindit, in special in albiile parasite ale unor riuri, in luminisuri, in locuri necultivate.

Sursa: http://www.armonianaturii.ro/

Substante

Glicirizina, acid glabric, rezine, lipide, amidon, zaharuri, manitol, asparagina, substante minerale, vitaminele B, acid benzoic, albumina, flavonoide ( liquirizina), fitosteroli.


Glicirizina este cea mai oimportanta saponina triterpenica prezenta fie sub forma unor compusi derivati fie ca atare, responsabila de neutralizarea unor subsatante cu efect letal ( stricnina) sau a bacilului tetanic.

Recomandari

In artrite, dismenoree, ulcer gastric (ca antiinflamator si cicatrizant), traheita, faringita, bronsita avand capacitatea de afluidifica secretiile, constipatie (poate avea actiune laxativa); calculoza renala si biliara;; in dispepsii de fermentatie ceaiul indulcit cu lemn dulce nu cauzeaza probleme stomacale sau de fermentatie.

- Preparatele din lemn dulce potenteaza actiunea antiinflamatoarelor hidrocortizonice

- Scade pofta de mancare

- Se mai foloseste in afectiuni dermatologice cum ar fi psoriazisul sau eczemele

- Planta se foloseste in China de sute de ani pentru tratarea gastritelor si ulcerelor

Precautii

Nu se utilizeaza de catre bolnavii hipertensivi.

Pentru a evita acest lucru fara a priva hipertensivii de beneficiile adjuvante ale plantei (de exemplu in cazul ulcerelor) se extrag din planta compusii responsabili de cresterea tensiunii arteriale in acest caz preparatele avand un pret sensibil mai mare